Primosten (Primoshten) este un orasel si port de agrement, situat pe o peninsula stancoasa aflata la 30 de km sud-est de Sibenik. Inaltimile dinspre continent o protejeaza de vanturile dinspre nord, conferindu-i o clima blanda, mediteraneana, in cea mai mare perioada a anului.
In centrul peninsulei, situata pe cea mai inalta portiune a insulei se afla biserica St George, construita in secolul 15.
Nu puteam rata in croaziera noastra acest orasel, renumit pentru arhitectura speciala si strazile inguste, tavernele cochete si primitoare, dar si pentru plajele frumoase, pentru toate gusturile (chiar si pentru nudisti, pe insula Smokvica).
Alex a "stors" tot ce s-a putut din propulsia oferita de un vant de 10 noduri si am avut perioade bune cand ne-am deplasat chiar cu 8 noduri, ceea ce este un randament incredibil la un astfel de velier.
Este adevarat ca pe langa indarjirea lui Alex de a obtine eficienta maxima urmarind "curgerea" vantului pe vele si echipajul s-a miscat cu destul talent in orientarea acestora pentru eficienta maxima.
Sa nu mai mentionam ca ne-am last furati de placerea vitezei si maretia momentului, astfel incat am ratat intrarea catre peninsula unde se afla oraselul si marina acestuia. Ne-am intors totusi spasiti, propulsati de motor, spre cochetul port Kremik Marina .
Acostarea, care la inceputul croazierei ne-a dat fiori, a devenit o manevra ca oricare alta, la care fiecare membru al echipei stia cu exactitate ceea are de facut, fara emotii sau vreun moment de nesiguranta. Doar dupa cateva zile petrecute pe mare, am observat cat de mult ne-am schimbat si ne-am format ca o echipa inchegata.
"Maybe, but only to split!". Nedumerit, Cumnatul a replicat: "Why, are they expensive?" Raspunsul ne-a facut sa ne tavalim de ras: "Don't know, you must go to Split for that. The Split city!"
Dovada in poza alaturata, facuta de la terasa tavernei la care ne-am oprit pentru un pranz intarziat.
Oameni linistiti, zambitori si primitori chiar si daca nu erau integrati in activitatea turistica: pur si simplu le placea viata pe care o duceau si nu le era rusine de asta.
Cat de mult ne-am dori sa vedem si in Romania asa ceva...
Dupa ce ne-am ferchezuit am iesit pentru cina, pentru care am ales o pizzerie cu mesele si bancile din lemn masiv de stejar, pozitionata chiar in piata centrala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu